BRTVLJENJE PROZORA I VRATA

BRTVILA ZA BRTVLJENJE PROZORA I VRATA

UČINKOVITA ZAŠTITA OD ZIME, VRUĆINE, PROPUHA, BUKE, PRAŠINE, MIRISA, ROŠENJA STAKALA I PRODORA KIŠE

  • DO 20% MANJI TOPLINSKI GUBITCI I UŠTEDA KOD GRIJANJA
  • TRAJNA ELASTIČNOST KOD SVIH TEMPERATURA (-60° do +250°C)
  • 10-GODIŠNJE JAMSTVO ZA KVALITETU BRTVILA

 

JEDINI IZVOĐAČ ZA BRTVLJENJE PROZORA I VRATA U OKVIRU AKCIJA AGENCIJE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA UČINKOVITU POTROŠNJU ENERGIJE

“Bogat je onaj, koji učinkovito postupa s energijom.”
Jesu li vaši prozori i vrata dobro zabrtvljeni?
Zabrtvljenost prozora i vrata jednostavno isprobajte tako da između krila i okvira stavite list papira.
Ako ga kod zatvorenog prozora s lakoćom možete izvući, brtvljenje je loše.

Na području brtvljenja postojećih prozora i vrata imamo više od 30 godina radnog iskustva.

Jamčimo vam cjelovitu ponudu – od izrade i nabave silikonskih brtvila, do savjetovanja i posredovanja odgovarajućih izvođača brtvljenja.

Silikonska brtvila za brtvljenje postojećih prozora i vrata izrađujemo u različitim oblicima, dimenzijama i bojama

IZRADA

Silikonska brtvila koja bez lijepljenja ugrađujemo u na novo urezan utor u prozorskom ili vratnom okviru, su najkvalitetnija kombinacija tehnologije i materijala za brtvljenje postojećih drvenih prozora i vrata.

Silikonska brtvila prema svojim kvalitetama premašuju brtvila od drugih materijala, a između ostalog se uvelike manje deformiraju kao brtvila od drugih vrsta materijala, otporna su na vremenske utjecaje, ozon, sunčane zrake, atmosferska onečišćenja, svjetlosti i starenje; trajno su elastična, dimenzijski stabilna i u boji postojana, otporna na pregibanje i pritiskanje te prilagodljiva svakom obliku i veličini utora; vodootporna su, brtve sve površine i kompatibilna su sa svim konstrukcijskim materijalima, imaju iznimno dugi životni vijek i ne trebaju nikakvo održavanje.

U temperaturnom području od –60 do +250C se ne lijepe, ne očvršćuju i ne pucaju, već zadržavaju sve svoje kvalitete (plastična i neka brtvila od gume kod niskih temperatura očvrsnu i tako pucaju).

UGRADNJA

Brtvila koja se ugrađuju bez lijepljenja, imaju pred samoljepljivim izvođenjima više prednosti.

Samoljepljiva brtvila su prilično nepostojana, jer se može zbog utjecaja vlage, vremenskih i temperaturnih promjena te sredstava za čišćenje s vremenom odlijepiti ili raspasti. Samoljepljiva brtvila otežavaju održavanje prozora jer brtvila u pravilu ne smijete obojiti ili prelakirati jer bi ih morali odlijepiti odnosno  potrgati.

Ugrađena brtvila pak kod održavanja prozora jednostavno uzmete iz utora (prethodno ih označite) i nakon obavljenog posla ih umetnete natrag.

Do nekontroliranih toplinskih gubitaka kod nebrtvljenih prozora i vrata dolazi prije svega na kontaktu između krila i okvira, zato kod starih prozora i vrata, koja nemaju tvorničko ugrađena brtvila, brtvimo upravo ta mjesta (različita mjesta ugradnje brtvila s obzirom na vrstu prozora). Kod vezanih prozora brtvilo mora biti ugrađeno između prozorskih okvira i unutrašnjeg dijela, čime u velikoj mjeri sprečavamo kondenzaciju na prozorima. Kod dvostrukih (kutijastih) prozora pak iz istog razloga zabrtvimo samo unutrašnji dio okvira.

Montaža silikonskih brtvila (izrada utora i ugradnja brtvila) je brza, čista i bez prašine, ali to mora obaviti stručnjak. Monter s ručnim rezačem izradi u prozorski ili vratni okvir utor od 3 mm i u njega bez lijepljenja umetne brtvilo odgovarajuće dimenzije (s obzirom na veličinu proreza). Rezač se s cijevi priključi na usisavač koji usisava izrezane komadiće.

Monter može dnevno ugraditi i do 100 i više tekućih metara brtvila, što je ovisno o opsegu hitno potrebnih dodatnih poslova, koji nakon montaže brtvila jamče normalni rad prozora i vrata (moguća demontaža prozorskih te vratnih krila, podešavanje i moguća zamjena oštećenih spojnica, kvaliteta postojeće stolarije i spojnica, vrsta drva i premaza…).

Izrada utora u okvir

Instaliranje silikonskog brtvila u utor bez lijepljenja.

Brtvljenje starih postojećih prozora i vrata s ugrađenim silikonskom brtvilima posebno je primjereno rješenje onda, kada zamjena prozora nije dozvoljena ili moguća (spomenička zaštita, iznajmljeni stanovi, stanovi u blokovima) jer potrebnim mjerama možemo pomoći u očuvanju energije i povećati udobnost stanovanja u prostoru. Vrijednost investicije koja se uskoro vraća, a u usporedbi s troškovima koji nastaju kod zamjene prozora je zanemariva.

SAVJETOVANJE

Kako možete sami zamijeniti dotrajala brtvila? Ako imate u postojećim prozorima/vratima dotrajala brtvila te već napravljen utor širine 3, 4 ili 5 mm, brtvilo možete zamijeniti i sami.

Iz utora možete izvući staro brtvilo te se s uzorkom javiti kod nas (ili nam komadić brtvila pošaljite poštom). Na temelju uzorka ćemo potražiti odgovarajuće brtvilo.

Ako nemate utore, izvođač brtvljenja će vam drage volje odgovoriti na sva pitanja u vezi s brtvljenjem bilo preko telefona, bilo preko mogućeg razgledavanja na objektu. Pomoći će vam ocijeniti jesu li možda sami prozori odnosno spojnice već dotrajale i da li bi ih bilo pametnije zamijeniti. Upozorit će vas da je preporučeno zabrtviti sve prozore i vrata na objektu, odnosno barem prozore i vrata svih grijanih prostora, ali i negrijanih, posebno ako je površina stakala s obzirom na volumen prostora velika.

Prozračivanje
Preporučamo da kod dobro zabrtvljenih prozora zajamčite redovito i dostatno prozračivanje, inače je moguće da ćete se osjećati loše, posebno ako imate u prostoru plinski plamenik ili kamin.

Ušteda do 20 %!
Kroz svaki metar nebrtvljenih prozora i vrata u jednoj sezoni grijanja bježi do 40 kWh energije. Ako ugradite kvalitetna silikonska brtvila, možete na troškovima grijanja uštedjeti i do 20%, zato se ulaganje u ugradnju silikonskih brtvila vraća već u dva do tri mjeseca.

JAMSTVO ZA KVALITETU
ROSIL silikonska brtvila su iznimno kvalitetna i isprobana prema propisanim standardima (DIN 7863), zato za njih kod normalne upotrebe jamčimo desetgodišnjim jamstvom (jamstvo ne vrijedi za bojom ili lakom premazana  brtvila te za keramičko ili mehaničko uzrokovane štete).

SILIKONSKA BRTVILA ZA IZRADU NOVE STOLARIJE I OBNOVU BRTVLJENJA

Silikonska brtvila zbog svojih izvanrednih kvaliteta nisu primjerena samo za obnavljanje brtvljenja starih prozora i vrata, već i kod izrade nove stolarije. Puno puta projektanti ili arhitekti čak propišu korištenje silikonskih brtvila kod izrade novih prozora i vrata, a posebno u inozemstvu. Doma je vidljiv pomak prema korištenju silikonskih brtvila kod izrade nove stolarije, prije svega kod privatnih proizvođača.

Na temelju primljenog uzorka ili crteža možemo izraditi odgovarajuće brtvilo u željenoj boji.